Warm in de winter

Door je woning goed te isoleren gebruik je meteen al minder aardgas en verbetert het wooncomfort.

Er zijn verschillende onderdelen die je kunt isoleren: het dak, de spouwmuur/gevel, de ramen/kozijnen en de vloer, oftewel de gehele “thermische schil” van de woning.

In de onderstaande schets staat het mogelijke warmteverlies als er geen isolerende maatregelen zijn genomen.

Warmteverlies woning

Let erop dat je alle buitenmuren in een ruimte tegelijk isoleert en dat er geen koudebruggen ontstaan. Koudebruggen zijn plekken waar de isolatie wat minder is. Als er een buitenmuur niet wordt geïsoleerd, zal deze kouder zijn dan de rest. Dat geldt ook voor de plek van de koudebrug. Vocht zal op die koude plekken eerder condenseren en daardoor kunnen op daar gemakkelijk schimmels ontstaan.

Koel in de zomer

In de winter wil je graag je huis warm houden, maar het is ook belangrijk om je huis in de zomer koel te houden. Een goed geïsoleerd huis koelt minder makkelijk af. Je wilt zodoende zorgen dat je huis niet snel opwarmt in de zomer. Dat kan je doen door te zorgen voor goede zonwering. De zonwering kan je het beste aan de buitenkant van het raam plaatsen. Als je geen buitenzonwering hebt, sluit dan de lamellen of gordijnen.

Zolang het buiten warmer is dan binnen kun je ramen en deuren het beste gesloten houden. Ventileren doe je via de roosters en/of klepramen aan de koele kant van het huis.

Als de temperatuur buiten daalt, zet je ramen en deuren (voor zover dat geen inbraakgevaar oplevert) open. Laat alles even lekker doorwaaien. Zie ook hier voor meer informatie over ventileren.

8 koeltips

Natuurvriendelijk isoleren

Steeds meer mensen isoleren hun woning. Dat is goed voor de energierekening én het klimaat. Maar helaas worden bij het isoleren regelmatig dieren gedood, zoals huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Dat is niet nodig, want je kunt natuurvriendelijk isoleren.

Onder daken en in spouwmuren leven allerlei vogels en vleermuizen, vaak zonder dat je het weet. Bij het isoleren van de spouwmuur spuit het isolatiebedrijf isolerend materiaal in de spouw. Daarbij worden dieren vaak gedood en hun verblijfplaatsen verdwijnen. Bij natuurvriendelijk isoleren krijgen de dieren de kans weg te vliegen vóórdat het isolatiebedrijf isoleert. Tevens zorgt het bedrijf voor nieuwe verblijfplaatsen voor de dieren.

vleermuis

Naast het feit dat het zielig is om de dieren te doden is het ook verboden. In de Wet natuurbescherming worden deze dieren beschermd. Volgens deze wet is het verboden om verblijfplaatsen van vogels of vleermuizen te verstoren of te vernielen. Het zomaar isoleren van spouwmuren of daken zonder rekening te houden met deze dieren mag dus niet. Door te kiezen voor een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert is dat eenvoudig op te lossen. Op de website natuurvriendelijkisoleren.nl zijn de hierbij aangesloten bedrijven te vinden en nog veel meer informatie.

De belangrijkste spelregel voor het isolatiebedrijf is dat deze de werkzaamheden zodanig organiseert dat er geen dieren doodgaan of worden verstoord in het broedseizoen of midden in de winter, wanneer de vleermuizen in de spouw overwinteren. Vraag dan uiterlijk vóór 1 november aan een isolatiebedrijf om de woning ‘natuurvrij’ te maken als je je dak of spouw in de winter wilt laten isoleren. Wil je juist in de zomer aan de slag met de isolatie van je woning, zorg dan dat het isolatiebedrijf ruim voor het broedseizoen (1 april) de kans heeft gehad de woning natuurvrij te maken. Wacht anders tot 1 augustus. Dan is het broedseizoen weer voorbij. Voor natuurvriendelijke isolatie is er dus iets meer geduld nodig.

Gemeente Leusden heeft een ecologisch onderzoek laten uitvoeren en blijft de komende jaren ook onderzoek doen naar de aanwezigheid van vleermuizen en andere dieren. Er is een (tijdelijke) ontheffing van de Wet natuurbescherming verleend door de Provincie Utrecht. Dat betekent dat de inwoners van Leusden niet zelf opnieuw een ecologisch onderzoek moeten laten uitvoeren. Maar er moeten wel natuurvriendelijk maatregelen worden getroffen als er wordt geïsoleerd. In Alandsbeek leven veel vleermuizen en dat betekent dat er alternatieve behuizing voor de vleermuizen geregeld moet worden. Ook moeten er uitvliegflapjes over de gaten in de gevel geplaatst worden voordat er spouwmuurisolatie kan worden toegepast. Als je meer wilt weten over de vleermuizen in Alandsbeek, klik dan hier om dat artikel te openen.

Uitleg verschillende isolatiewaarden

De isolatiewaarde geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal isoleert. De isolatiewaarde van materialen wordt op verschillende manieren uitgedrukt.

Lambda-waarde (= ƛ)

Meestal wordt de isolatiewaarde uitgedrukt in warmtegeleidingscoëfficiënt (= ƛ = lambda-waarde = W/mK). De lambda-waarde geeft aan hoeveel warmte een materiaal doorlaat (warmtegeleiding). Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Rd-waarde

De Rd-waarde (= Resistance Declared = m2K/W) geeft de isolatiewaarde aan van het isolatiemateriaal zelf. Je berekent de Rd-waarde zo: Rd = isolatiedikte/lambda waarde. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter de isolatie is.

Rc-waarde

De Rc-waarde geeft de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal aan in combinatie met de rest van de constructie, zoals bijvoorbeeld een betonnen vloer. De Rc-waarde (= Resistance Construction = m2K/W) wordt dus gebruikt om de isolatiewaarde/weerstand van de totale constructie uit te drukken. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de isolatie is.
De Rc-waarde is een optelsom van de verschillende Rd-waardes.

Rbf-waarde

Spouwmuurisolatie en vloerisolatie kan uitgedrukt worden in Rc-waardes. Dat komt omdat het materiaal tegen de constructie (dus tegen de onderkant van de vloer of tegen de binnenmuur) is aangebracht. Dat is niet het geval bij bodemisolatie. Dit isolatiemateriaal wordt op de grond van de kruipruimte gelegd. Hierdoor is er in over het algemeen een luchtlaag aanwezig tussen de isolatie en de onderkant van de vloer. Daarom krijgt deze isolatie een Rbf-waarde. Bij deze waarde is rekening gehouden met deze luchtlaag.

Onze woningen onderzocht

Lars Boelen van het kennis- en leerprogramma de DoeTank heeft van elk type woning er twee grondig doorgelicht. Hier zijn de blogs terug te vinden waarin de bevindingen staan beschreven:

Skidakwoningen

Skidakwoning 1Skidakwoning 2

Golfdakwoningen

 Golfdakwoning 1Golfdakwoning 2

 Ruimtewoningen

Ruimtewoning 1Ruimtewoning 2
Hoe hij daarbij te werk is gegaan, is te zien in de daarbij gemaakte video.

De bevindingen van Lars en zijn adviezen om warmteverlies tegen te gaan, zijn meegenomen bij de verschillende deelonderwerpen.