Spouwmuren

Een spouwmuur is een muur die uit een binnen- en buitenmuur (ook wel binnen- en buitenblad genoemd) bestaat. De open ruimte tussen beide muren heet de spouw. Regenwater dat op de gevel terechtkomt, kan niet tot de binnenmuur doordringen, omdat de spouw vochtdoorslag voorkomt.

opengelaten voegUit onderzoek is gebleken dat bij normale bakstenen het vocht in de buitenmuur voor ongeveer 98% gewoon vanzelf verdampt. Met andere woorden: het is niet nodig om ventilatie aan te brengen in de buitenmuur. In het verleden werden stukjes voeg opengelaten voor de ventilatie van de spouw, maar die mogen dus dicht gemaakt worden. Aangezien de vleermuizen deze openingen gebruiken om in de spouw te komen, kun je deze niet zomaar dichtmaken. Dat moet gebeuren conform de Wet natuurbescherming. Zie hiervoor ook de informatie over natuurvriendelijk isoleren op deze website. Je kunt in dit artikel meer lezen over de vleermuizen die in onze wijk leven.

Uit uitgevoerd onderzoek in Leusden is gebleken dat wij vleermuizen in onze wijk hebben en dat betekent dat er alternatieve behuizing voor de vleermuizen geregeld moet worden. Ook moeten er uitvliegflapjes over de gaten in de gevel geplaatst worden voordat er spouwmuurisolatie kan worden toegepast.

ventilatie voor kruipruimteLet goed op dat de ventilatieroosters die voor de ventilatie van de kruipruimte zijn, niet afgedicht mogen worden. Indien nodig plaatst het isolatiebedrijf aanvullende roosters.

Als er gewerkt wordt met dampdichte materialen op de buitenmuur (zoals onder meer geglazuurde bakstenen of beschildering met dampdicht verf) kan het vocht niet vanzelf verdampen en dan is extra ventilatie van de spouw dus wel nodig.

Vanaf 1975 werd spouwmuurisolatie verplicht in de woningbouw. Dat betekent dat de ruimte- en skidakwoningen in Alandsbeek in hun oorspronkelijke staat geen of bijna geen spouwmuurisolatie hebben. Via niet-geïsoleerde gevels gaat veel warmte verloren, maar gelukkig is daar relatief eenvoudig wat tegen te doen door na te isoleren. In principe moet de spouw schoon zijn, zonder puin of cementresten of oud isolatiemateriaal, zodat het isolatiemateriaal overal kan komen.

Kies voor de spouwmuurisolatie een bedrijf dat is aangesloten bij de brancheorganisatie VENIN of een erkenning heeft van Insula of SKG-IKOB. Die bedrijven werken volgens vaste richtlijnen en doen voor aanvang altijd eerst een endoscopisch onderzoek waarbij ín de spouw wordt gekeken. Hierop baseert het bedrijf het isolatieadvies voor jouw woning. Het isolatiebedrijf moet ook gecertificeerd zijn voor natuurvriendelijk isoleren aangezien er vleermuizen in onze wijk leven. De kans is aanwezig dat de vleermuizen in jouw spouw leven.

Ruimtewoningen

Alleen de hoekwoningen hebben grote zijmuren waar veel warmteverlies optreedt. Deze zijn goed na te isoleren.

De voor- en achterkanten van de ruimtewoningen bestaan grotendeels uit glaspuien. Vanuit de bouw zijn de puien van hout, voorzien van enkel glas en asbest vulpanelen, die slecht geïsoleerd zijn. Daar valt dus zeker ook het nodige aan te verbeteren.

De ruimtewoningen hebben geen regenpijp aan de buitenkant. De regenpijp loopt inpandig en door de open verbinding komt kou van buiten de woning in. Een eerste kleine winst is dus om de inpandige regenpijp te isoleren.

Skidakwoningen en golfdakwoningen

Doordat de skidakwoningen in verspringende blokken zijn gebouwd, hebben diverse woningen een grote zijgevel. Met name deze zijgevels zijn geschikt om na te isoleren.

Vanwege de specifieke steensoort in de gevels van de golfdakwoningen is het isoleren van de spouw nog onderwerp voor nader onderzoek. Zodra hier meer over bekend is, zullen we dat hier vermelden.

De tussenwoningen hebben minder vierkante meters geveloppervlak en daar kan het gebeuren dat het voor bedrijven kosten technisch niet haalbaar is om voor te komen rijden. In dat geval is het goed om samen met de buren de spouwmuren te laten isoleren, zo kun je toch voldoende te isoleren oppervlak bij elkaar krijgen en zijn de kosten per woning niet zo hoog.

Mocht je in zo’n tussenwoning wonen en je wilt graag de spouwmuur laten isoleren, maar je weet niet of er bewoners in jouw buurt mee willen doen. Stuur ons dan een e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wellicht kunnen wij buurtgenoten met elkaar in contact brengen om de handen ineen te slaan. Je kunt ook meedoen met onze inkoopactie voor spouw- en vloerisolatie.

Het Buurtteam organiseert inkoopactie spouw- en vloerisolatie

Buurtteam Duurzaam Alandsbeek heeft de markt verkend en vijf bedrijven aangeschreven om een aanbod te doen voor het isoleren van de spouwmuren van de skidak- en ruimtewoningen. Deze bedrijven zijn geselecteerd op basis van de volgende punten:

  • Wat grotere bedrijven, die ook werkzaam zijn in onze regio;
  • Informatie op de website;
  • Positieve referenties;
  • Positieve ervaringen bewoners;
  • Gecertificeerd door de provincie Utrecht voor natuurvriendelijk isoleren, een wettelijke verplichting vanuit de Wet natuurbescherming.

Vier van de benaderde bedrijven hebben een aanbod gedaan. De uitgebrachte (standaard) offertes zijn onderling nauwkeurig vergeleken en beoordeeld op onderstaand genoemde aspecten. Behalve de prijs en het kortingspercentage verschilden de aanbiedingen niet of nauwelijks van elkaar. 

De beoordelingscriteria waren:

  • Kosten;
  • Korting bij meerdere woningen;
  • Garantietermijn op arbeid en materiaal;
  • Isolatiewaarden;
  • Het hebben van één aanspreekpunt (= persoonlijk adviseur) gedurende het gehele traject: thuisbezoek, inspectie ter plaatse, uitbrengen offerte en uitvoer
  • Lid branchevereniging VENIN
  • Certificatie voor te gebruiken materiaal en de technische werkwijze (SKG/IKOB). Bedrijven met een certificaat werken volgens een gestandaardiseerde methodiek (waardoor de garantie is geborgd) en met materialen die getest zijn door een kennisinstituut (KOMO-keurmerk). De materialen worden aangebracht volgens de protocollen zoals voorgeschreven in het bouwbesluit;
  • Klantgerichtheid (reactiesnelheid bij vragen, terugbellen, enz.)

We hebben twee bedrijven geselcteerd voor het vervolgtraject.

Hoe gaat het nu verder?

Inmiddels hebben 57 wijkgenoten aangegeven interesse te hebben in onze collectieve inkoopactie. De prijsonderhandelingen met de twee geselecteerde bedrijven zijn afgerond. De resultaten van de onderhandelingen met de bedrijven worden naar de geïnteresseerden gemaild. De geïnteresseerden bepalen of ze wel of niet meedoen. Wij zullen de contactgegevens van de deelnemers doorgeven aan de geselecteerde bedrijven en zij zullen contact opnemen met iedere individuele deelnemer voor het maken van een vrijblijvende maatwerkofferte.

Je kunt je nog steeds aanmelden als je nog mee wilt doen. Klik hiervoor op onderstaande knop, dan kom je bij het contactformulier. Vul de gegevens in onder vermelding van "Actie spouw- en vloerisolatie" en geef aan naar welke maatregel jouw voorkeur uitgaat: spouw, vloer of beide.

button klik hier om je aan te melden

 

Of stuur ons een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Werkzaamheden en isolatiematerialen bij spouwmuurisolatie

Er bestaan diverse soorten isolatiematerialen. Voor alle materialen geldt dezelfde aanpak: Volgens een vast patroon worden gaatjes in de voegen geboord. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen/gespoten. Indien nodig worden er speciale woningafscheidende borstels (spouwborstels) in de spouw geplaatst, zodat het isolatiemateriaal niet weglekt naar de buren. Ten slotte worden de gaatjes weer dichtgemaakt.

De isolatiewaarde van materialen wordt op verschillende manieren uitgedrukt. Kijk hier voor de uitleg van de gebruikte isolatiewaarden.

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor spouwmuurisolatie. Hieronder de meest gebruikte materialen.

EPS parels

EPS is een afkorting van de Engelse benaming Expanded PolyStyrene Dit zijn kleine bolletjes gemaakt van geëxpandeerd polystyreen.. De grijze kleur van de bolletjes komt door het grafiet dat is toegevoegd. Het grafiet zorgt voor een hogere isolatiewaarde.

Vermengd met lijm worden de parels in de spouw geblazen en vormen daar een stevig, maar ademend geheel. De parels zijn licht, goed bestand tegen vocht, temperatuurschommelingen, schimmelvorming en vraat van dieren.

Dit isolatiemateriaal is recyclebaar en is ook geschikt voor smalle spouwmuren vanaf 5 cm. De EPS parels behouden zeer lang dezelfde isolatiewaarde.

Lambda waarde = 0,033-0,042

Boordiameter: 14 – 16 mm

Minerale wol

Dit is een verzamelnaam voor steen- en glaswol. Minerale wol is niet alleen heel geschikt voor thermische isolatie, maar ook voor geluidsisolatie. Dit materiaal wordt met lucht in de spouw geblazen. De boorgaten die gemaakt worden zijn iets groter dan bij EPS parels en de spouw moet minstens 5 cm dik zijn.

De eigenschappen van de minerale wol is de laatste jaren flink verbeterd: het is nu waterafstotend, bestand tegen vraat en het materiaal zakt niet meer in, hetgeen voorheen een vaak gehoorde klacht was.

Lambda waarde = 0,031-0,044

Boordiameter: 14 - 16 mm

Aminotherm

Dit is een milieuvriendelijke vorm van PUR-schuim. De milieuvriendelijkheid kan vergeleken worden met die van EPS parels. In tegenstelling tot PUR-schuim is Aminotherm volledig te recyclen.

Het bestaat uit 3 ingrediënten: kunsthars, schuimmiddel en lucht. Het mengsel wordt vloeibaar in de spouw gespoten. Daar zet het uit en dicht daarbij alle kieren en gaten en hardt daarna uit. Hierbij komen geen schadelijke gassen vrij en het is geurloos.

Dit materiaal kan goed gebruikt worden in kleine spouwen (vanaf 3 cm). Het is uitermate geschikt voor het na-isoleren van spouwen waar oude en verzakte isolatiemateriaal in zitten (vaak UF-schuim (= Ureum Formaldehyde schuim) bij woningen van de jaren ’80). Het oude materiaal behoeft bij het gebruik van Aminotherm niet (tegen hoge kosten) te worden verwijderd. .

Het schuim is waterafstotend en damp-open en is bestand tegen schimmel en rot.

De isolatiewaarde is vergelijkbaar met die van EPS parels en minerale wol.

Lambda waarde = 0,031 0,033

Boordiameter: 12 mm

PUR-schuim

Dit is een synthetisch materiaal (polyurethaan). Twee stoffen (polyol en isocyanaat) worden in vloeibare vorm via hele kleine boorgaatjes in de spouw gespoten. Daar vormen ze door een chemische reactie een schuim. Hierdoor ontstaat een sluitend geheel met goed isolerende en vochtwerende werking. De spouw moet minimaal 3 cm dik zijn.

Van alle soorten spouwmuurisolatie geeft PUR de hoogste isolatiewaarde en is ook het duurste isolatiemateriaal. Helaas is PUR niet recyclebaar en heel lastig te verwijderen.

We zien dat de laatste jaren dit materiaal steeds minder wordt toegepast, gezien de milieubelastende eigenschappen. Tijdens en na het aanbrengen ervan, moeten bewoners enige tijd hun woning verlaten vanwege de gasvorming bij de chemische reactie.

Lambda waarde = 0,023-0,032

Boordiameter 12 mm